St Patrick’s Day: Γιορτάζουμε με ένα τριφύλλι και ένα ποτήρι μπύρα!

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Lifestyle

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, οι Ιρλανδοί – και μαζί τους οι λάτρεις της μπύρας και της καλοπέρασης όλου του κόσμου – γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Η μέρα αυτή είναι μία πολιτισμική και θρησκευτική αργία, που παίρνει την ονομασία της από τον Άγιο Πατρίκιο (385-461), τον προστάτη της Ιρλανδίας. Από θρησκευτικής πλευράς, η St. Patrick’s Day εξυμνεί τη ζωή και το έργο του Αγίου Πατρίκιου, τον θάνατό του και την είσοδό του στον Παράδεισο, καθώς και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία.

stpatricks-day-saintpatrick-570

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν φεστιβάλ και παρελάσεις. Οι πιστοί συγκεντρώνονται σε εκκλησίες και τιμούν τον Καθολικισμό, ενώ ύστερα μαζεύονται για να πιουν αλκοόλ, καθώς η απαγόρευσή του αίρεται για μία ημέρα, γεγονός που έχει βοηθήσει στην εξάπλωση της γιορτής.

poster8059

Η St. Patrick’s Day είναι επίσημη αργία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αποτελεί κοινωνικό εορτασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, και κυρίως σε σημεία που είναι διασκορπισμένος ο ιρλανδισμός, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Δείτε ένα βίντεο με τους διάφορους εορτασμούς για την ηήμερα του Αγίου Πατρικίου: 

Σύμφωνα με την Ιρλανδική παράδοση, ο Πατρίκιος κατάφερε να δραπετεύσει από τα αφεντικά του μετά από 7 χρόνια σκλαβιάς, να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του, και να επανενωθεί με την οικογένειά του. Μια φωνή όμως μέσα του του έλεγε πως είναι καθήκον του να γυρίσει στην Ιρλανδία και να διδάξει τον Χριστιανισμό στους Ιρλανδούς. Έτσι κι έκανε.

9515778474136402498

Η Ελλάδα συμμετέχει δυναμικά στον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου προσφέροντας στους φίλους της αγαπημένης μπύρας τη δυνατότητα να κεράσουν την παρέα τους ένα pint Guiness στην μπυραρία της προτίμησης τους!

FB-App

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου!

1. Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός
Το πραγματικό του όνομα ήταν «Maewyn Succat». Γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στην Βρετανία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Απέδρασε, επέστρεψε στην Βρετανία και βρήκε καταφύγιο σε μοναστήρι. Χρόνια μετά έγινε ιερέας, έλαβε το όνομα Πατρίκιος και επέστρεψε στην Ιρλανδία ως ιεραπόστολος, με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα. Θεωρείται προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας και κατά την παράδοση είναι αυτός που την ημέρα της Κρίσης θα «κατατάξει» τους Ιρλανδούς.

2. Το χρώμα του Άγιου Πατρικίου δεν ήταν το πράσινο
Το χρώμα που παραδοσιακά συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε, υπάρχει μάλιστα μια συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε που ονομάζεται «του Αγίου Πατρικίου». Το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν προέκυψε η ιδέα το «τριφύλλι» να γίνει σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας. Κατά συνέπεια, το πράσινο έγινε το χρώμα των Ιρλανδών αυτονομιστών. Κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα. Στο Σικάγο, ο ποταμός Κέλι, «βάφεται» πράσινος με φυσική μπογιά, επί πέντε ώρες.

3. Γιατί το τριφύλλι συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο;
Χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές.Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Στις ημέρες μας, το τριφύλλι, ειδικά το σπάνιο «τετράφυλλο», θεωρείται ότι φέρνει τύχη.

4. Έδιωξε ο Άγιος Πατρίκιος τα φίδια από την Ιρλανδία;
Οι επιστήμονες διαψεύδουν τον θρύλο, υποστηρίζοντας ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν φίδια στην Ιρλανδία.

606x340_327344

5. Γιατί η επέτειος γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου;
Ο Άγιος Πατρίκιος απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 461. Σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η ημέρα θανάτου ενός Αγίου, είναι η ημέρα που μπαίνει στον Παράδεισο. Είναι εθνική γιορτή, όχι μόνο στην Ιρλανδία
αλλά και στο νησί Μονσεράτ της Καραϊβικής, που ιδρύθηκε από Ιρλανδούς πρόσφυγες. Στην Βόρειας Ιρλανδία είναι αργία.

6. Μέχρι το 1970 οι παμπ ήταν κλειστές
Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και οι παμπ άνοιξαν για τους εορτασμούς. Στις μέρες μας πολλοί επικρίνουν τους εορτασμούς, λέγοντας ότι έχουν χάσει τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης.

7. Μια γιορτή για τους απανταχού Ιρλανδούς
Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό). Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1760. Σήμερα, 33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδικές ρίζες. Στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αθρόας μετανάστευσης ήταν ο «λιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, 16 πόλεις ονομάζονται Δουβλίνο.

8. Τι δώρο θα λάβει φέτος ο Ντόναλντ Τραμπ;
Κατά παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει τον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια.

9. Τι συμβολίζουν οι καλικάντζαροι;
Κατά την ιρλανδική παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι φύλακες μπαούλων με χρυσάφι, στην άκρη του ουράνιου τόξου.

10. Η ημέρα της Guinness
Οι πωλήσεις της μπίρας Guinness εκτοξεύονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια ποτήρια της περίφημης μαύρης μπίρας πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Στις 17 Μαρτίου όμως, καταναλώνονται πάνω από 13 εκατομμύρια.

Αναστάσιος Ε. Δαφνής 

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του My-Mykonos.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το My-Mykonos.gr:
  • e-mail: press@my-mykonos.gr
  • Tηλ: 210 36 34 330
  • Fax: 210 36 45 608

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.